Measurement of the nonlinear optical properties of olive oil using Z-Scan

Medida de las propiedades ópticas no-lineales del aceite de oliva usando Z-Scan

By: A. García, S. Valbuena, R. Sarmiento, F. Racedo

Main Information

Volume:
Vol.48-N1 / 2015 - Ordinario
Section:
Quantum and Nonlinear Optics
Pages:
55-61
DOI:
http://dx.doi.org/10.7149/OPA.48.1.55
Type:
Research paper/ Artículo de Investigación
Language:
Spanish / Español
Attachments:
Keywords:
Z-Scan, Index nonlinear Refractive, Transmittance, Olive Oil.

Z-Scan, índice de refracción no-lineal, transmitancia, aceite de Oliva extra virgen.
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Abstract

A study of non-linear optical properties of extra virgin olive oil diluted in ethylic alcohol at different levels of concentration was made: 75% and 50%. The Z-Scan technique by transmission was used for the characterization of samples in closed settings, and it was also used as the excitation source an Nd-YAG laser emitting in 532nm. For the control of the technique was implemented an interface in LabVIEW that allowed us to visualized and control the development of the Z-Scan technique in real time. From the transmittance curves obtained was possible to calculate for each sample the non-linear refractive index. The obtained results show a variation of the non-linear optical properties of extra virgin olive oil when it is diluted in alcohol.


Se realizó un estudio de las propiedades ópticas no-lineales del aceite de oliva en estado extra virgen y diluido en alcohol etílico a niveles de concentración de 75% y 50%. Para la caracterización de las muestras se utilizó la técnica Z-Scan por transmisión en configuración cerrada. Como fuente de excitación se usó un láser de Nd:YAG emitiendo en 532nm. Para el control de la técnica se implementó una interfaz en LabVIEW que permite monitorear en tiempo real el desarrollo de la medida. A partir de las curvas de transmitancia obtenidas se calculó el índice de refracción no-lineal para cada muestra. Los resultados muestran una variación de las propiedades ópticas no-lineales del aceite de oliva extra virgen cuando es diluido en alcohol etílico.

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